Het aanrechtblad schilderen

H

Verven aanrechtblad als onderdeel opknappen keuken

Aanrechtblad verven? Je hebt een keuken die er wat sleets uitziet maar het zit er even niet in om te investeren in een nieuwe keuken. Dan is het heel goed mogelijk om je keuken toch een facelift te geven door de kwast ter hand te pakken. De vloer, de keukenkastjes, natuurlijk de muren en het plafond maar ook, en dat verrast misschien, het aanrechtblad. Het schilderen van een aanrecht-blad vraagt wat speciale aandacht maar is heel goed te doen en za, bij het gebruik van de juiste materialen, een prachtig resultaat opleveren.

keuken

Inspectie van het aanrechtblad

De eerste stap is het inspecteren van het aanrechtblad. Voordat je materialen gaat kopen en de klus gaat inplannen moet je wel zeker weten dat het de moeite is om het aanrecht op te knappen. Controleer of het materiaal waarvan het aanrechtblad is gemaakt niet door binnendringend vocht en water is gaan wellenen en beschadigen. Als de kitrand er al niet meer zo best uitziet is het verstandig die kitrand direct te verwijderen. Aanrechtbladen worden van allerlei soorten materialen gemaakt, natuursteen, metaal, mdf, watervast verlijmt multiplex tot aan van een laag kunststof voorzien spaanplaat. Het ene materiaal is veel gevoeliger voor vocht dat door de kitranden heenkomt dan het andere materiaal en vooral de spaanplaat keukenbladen zijn er heel gevoelig voor.

 

Ontvetten en plamuren van het aanrechtblad

Als de eerste inspectie laat zien dat het echt de moeite en haalbaar is om het aanrechtblad te verven dan is de volgende stap het grondig en echt helemaal ontvetten. Universol of St Marc in de passende dosering zijn geschikte middelen die ook prettig in gebruik zijn. Je kunt het natuurlijk ook met amoniak doen maar dat is geen middel dat echt prettig in het gebruik is. Butsen en krassen kunnen na het schoonmaken en drogen met een passende plamuur weggewerkt worden.

Schuren van het aanrechtblad

Na het ontvetten en wegwerken van kleine beschadigingen kan het echte schilderwerk beginnen. Het hangt helemaal van het materiaal van het aanrecht-blad af he het blad opgeschuurd moet worden. Een Scotch Brite fijn polijstmat kan gebruikt worden voor mdf of metaal, een Scotch Brite grof voor beton of marmer. Hanteer de polijstmat net zo lang totdat het aanrecht blad er goed geschuurd uitziet. Dit is belangrijk voor de hechting van de verf die gebruikt gaat worden. Na het schuren is het belangrijk dat alle stof verwijderd wordt en dat de ruimte ook zo stofvrij als mogelijk is.

 

Het schilderen van het aanrechtblad

Voor een aanrechtblad is het belangrijk dat er gebruik gemaakt wordt van een harde slijvaste verf. Je wilt niet dat met het eerste mes dat op het aanrechtblad valt ook direct de eerste ontsierende kras op het nieuwe schilderwerk. Afhankelijk van het soort materiaal van het te schilderen aanrecht blad kan een geschikte verf gekozen worden. Voor een betonnen of natuurstenen aanrechtblad kan twee componenten epoxyhars vloerverf gebruikt worden. De ene soort is lastiger in gebruik dan de andere soort maar de gedeelde eigenschap is dat het een keiharde slijtvaste laag oplevert. Deze vloerverf is in allerlei kleuren te verkrijgen. MDF kan geschilderd worden met een acrylverf eventueel afgewerkt met een transparante polyurethaan verf die van mat tot hoogglans te krijgen is. Het een tweede leen geven aan een oud aanrechtblad is niet een heel eenvoudige klus maar als de instructies van de gebruikte verf, inclusief de voorschriften voor de primer of de grondlaag, goed opgevolgd worden zal het resultaat verrassend mooi zijn.