Hoe begin ik met het kweken van groenten in mijn tuin?

H

Het is handig om een overzicht te hebben van de stappen die je kan nemen bij het beginnen met tuinieren. Daarom wordt hier een kort stappenplan gemaakt. In dit artikel lees je waar je op kan letten als je binnenkort wil beginnen met het kweken van groentes in jouw eigen tuin.

Stap 1. Buiten of binnen groentes verbouwen?

Als je het hele jaar door bezig wil zijn om groenten en vruchten te verbouwen dan is het verstandig om te kiezen voor een tuinkas. Een tuinkas heeft vele voordelen ten opzichte van buiten kweken. Je kan dan zelf de temperatuur en luchtvochtigheid bepalen en hebt geen last van wind of andere weersomstandigheden. Ook kun je daardoor het hele jaar genieten van de lekkerste groentes. Hierdoor kun jij het ideale leefklimaat voor jouw planten realiseren en bij een grotere kas zelf lekker zitten in jouw kas. Bedenk eerst goed waar je de kas gaat plaatsen en welke groenten je hier allemaal in wil kweken.

Stap 2. Aanschaffen van de juiste tuinkas

Bij het uitzoeken moet je letten op welk type kas jij nodig hebt. Wil je in de winter ook planten houden dan is het slim om te gaan voor een verwarmde kas. Ook kun je gaan voor een koude kas. Dit is een kas die zichzelf niet verwarmd, maar alleen door de zon verwarmd wordt. Als je dan koudere dagen hebt dan zal het flink afkoelen in de kas en daardoor is het niet mogelijk om hier het hele jaar door groenten in te kweken. Kijk goed naar hoeveel ruimte je hebt en wat jouw wensen zijn. Vraag de leverancier om advies, omdat dat bedrijf uitgebreide kennis heeft van de mogelijkheden. Klik hier om meer informatie te krijgen over tuinkassen.

Stap 3. Bedenk welke groentes je in de kas wil kweken

Als je net begint is het verstandig om te beginnen met wat makkelijke groentes om te kweken. Drie tips van groenten die je makkelijk kan planten zijn: sperziebonen, tomaten en wortels.

Stap 4. Inrichten van de tuinkas

De indeling van de kas is erg belangrijk, omdat dit een grote impact heeft op hoe goed je de groentes kan verbouwen. Zorg dat je in ieder geval voor jezelf een looppad maakt in het midden van de tuinkas. Zo kun je hier met een kruiwagen overheen. Vaak wordt vervolgens aan de beide kanten potgrond gestort. Zorg ook dat je opbergruimte hebt (bijvoorbeeld achterin de tuinkas) om je spullen kwijt te kunnen.

Stap 5. Onderhouden

Omdat het zo heet is binnen een kas is het belangrijk dat de planten genoeg water krijgen. Bovendien is het regelen van de standen van de ramen is erg belangrijk voor frisse lucht. Zo zul je dagelijks jouw planten in jouw tuinkas goed moeten onderhouden. Zorg ook dat je iemand hebt die tijdens de vakantie je tuinkas kan verzorgen. Zo het harde werken in de kas zeker beloond worden!