Houtrot preventie en herstellen

H

Schildersbedrijf Timmer adviseert particulieren over houtrot in de regio Groningen. Over het voorkomen en bestrijden van houtrot bestaan veel vragen. Houtrot ontstaat doorgaans klein in de vorm van het schilferen van de kozijnen, maar kan uitgroeien tot grotere plekken waar vocht en schimmels het hout verder aanvreten. Voorkomen is beter dan genezen en daarom leest u hier meer over de oorzaken van houtrot, hoe u dit zelf kunt tegengaan en welke oplossingen er bestaan.

De oorzaken van houtrot

Bij houten kozijnen kan houtrot voorkomen. Deze aantasting van het hout is doorgaans blijvend en kan zich zelfs uitbreiden. De oorzaak ligt bij binnendringend vocht dat zorgt voor de ontwikkeling van schimmels die het hout aantasten. Het herstellen hiervan is mogelijk, maar wel een specialistische klus. Een vakman verwijdert doorgaans het volledige kozijn met het aangetaste hout en vervangt deze door een kozijn met gezond hout. Daarbij wordt duurzaam onderhoud gepleegd waardoor de houtrot geen kans meer maakt. Wilt u dit ook laten doen, ga dan specifiek op zoek naar een buitenschilder voor een oplossing op maat.

Houtrot tegengaan

Wanneer houten kozijnen voor langere tijd worden blootgesteld aan een te hoge vochtbelasting (21% of hoger) dan kan houtrot ontstaan. Het is lastig om houtrot zelf tegen te gaan, maar u kunt de kans op houtrot wel zo klein mogelijk houden. Aangezien hout het minst duurzame materiaal is voor uw kozijnen is het goed om deze periodiek te schilderen en/of schoon te houden. Vuiligheid in de hoeken van een houtconstructie vormen de ideale omstandigheid voor het vasthouden van vocht en vochtbelasting is zoals bekend de belangrijkste oorzaak van houtrot. Blijf verder periodiek controles uitvoeren op krimpnaden of lekkages van dakgoten in de nabijheid van houten kozijnen.

Houtrot direct herstellen

Niet alleen voor houtrot, maar ook voor ander buitenschilderwerk komt een vakspecialist graag bij u langs. Behangen, muren verven, wandafwerking en alles voor de buitenschilder valt binnen de dagelijkse werkzaamheden. Eveneens met betrekking tot speciale wensen voor het renoveren of vernieuwen van uw sanitair is een schildersbedrijf uw partner. Heeft u last van houtrot óf heeft u andere wensen met betrekking tot schilderswerkzaamheden? Schildersbedrijf Timmer is gevestigd in Zuidhorn, maar wij komen graag op iedere locatie in de provincie Groningen. Neem contact op met de schilder in Groningen via 0594-502235.