5 tips om jouw woning duurzaam in te richten

5

Duurzaamheid is helemaal hot en happening. We eten, drinken en leven er massaal duurzaam op los. Fair trade. Het Beter Leven-keurmerk. De Rainforest Alliance. Het is niet langer iets van de hipsters alleen. Gelukkig maar! Want het is een investering in de toekomst. Niet alleen in die van jezelf, maar in die van de hele planeet! Dus waar wacht je nog op? Verhuis je binnenkort of wil je het met jouw woonkamer eens over een hele andere boeg gooien? Wij geven vijf tips om jouw woning duurzaam in te richten.

Tip 1: Verf verantwoord

Het inrichten van een woning begint vaak met een eerste verfbeurt. Er gaan nogal wat liters verf doorheen tijdens zo’n verhuizing! Een perfect moment om voor duurzame producten te kiezen. Al die schadelijke gifdampen kun je ontlopen door voor de juiste verf te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan verf van Sigma. En moet de schilderstape nog een tijdje blijven hangen? Kies dan altijd voor een tape met schilderskwaliteit.

Tip 2: Koop duurzaam meubilair

Het is misschien een open deur. Maar sta eens stil bij het materiaalgebruik van de meubels die je wilt gaan kopen. Koop niet zomaar de goedkoopste IKEA-stoel. Maar controleer ook eens of hij ook écht duurzaam is. Is het gemaakt van papier, kurk of bamboe? Hartstikke prima! En bioplastic? Ook helemaal hot! Jij wilt toch ook lang én verantwoord van jouw meubels kunnen blijven genieten, toch?

Tip 3: Kies voor duurzame verlichting

Heb jij nog oude gloeilampen of halogeen lampen hangen? Doe ze vandaag nog de deur uit! Je kunt zoveel meer met LED-verlichting. En het ziet er nog leuk uit ook! Tegenwoordig kun je zelfs kiezen voor ingebouwde sensoren, waardoor ze automatisch aan- en uitgaan. Dus alleen wanneer je het écht nodig hebt! Kassa!

Tip 4: Koop groene planten

Wil je wat meer leven in jouw kamer brengen? Alsjeblieft. Laat die – o zo makkelijke – plastic planten in de winkel staan. En kies liever voor levende, groene planten. Trust me: de zorg die jij ze geeft, betaalt zich 100% terug. Groene planten helpen jou namelijk bij het schoonhouden van de lucht. Hallo, beter binnenklimaat!

Tip 5: Ga voor vintage en tweedehands

Kofferbakmarkten. Kringloopwinkels. Marktplaats. Wie vindt het nou niet leuk om op zoek te gaan naar de beste deals? En het past ook nog eens in een duurzame levensstijl! Ga voor de inrichting van jouw woning dan ook voor vintage en tweedehands artikelen. Haal die platenspeler weer van zolder. Vul jouw schoorsteenmantel met vergeten beeldjes. En hang die afgedankte pareltjes aan jouw muur! Jouw woning duurzaam inrichten? Zo heel moeilijk is het eigenlijk niet. Duurzaamheid is helemaal hot en happening. We eten, drinken en leven er massaal duurzaam op los. Fair trade. Het Beter Leven-keurmerk. De Rainforest Alliance. Het is niet langer iets van de hipsters alleen. Gelukkig maar! Want het is een investering in de toekomst. Niet alleen in die van jezelf, maar in die van de hele planeet! Dus waar wacht je nog op? Verhuis je binnenkort of wil je het met jouw woonkamer eens over een hele andere boeg gooien? Wij geven vijf tips om jouw woning duurzaam in te richten.