Je huis laten schilderen. Vakman of zelf doen?

J

Laat jij je huis schilderen door de vakman, of ga je het zelf doen?

Een huis schilderen is vaak een flinke klus. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan je vaak denkt. Je kunt namelijk niet direct beginnen met verven. Het houtwerk moet eerst goed schoon gemaakt worden, en daarna worden geschuurd. Na het schuren moet het houtwerk opnieuw gereinigd worden. Zijn er slechte plekken, of oneffenheden, dan zal dit bijgeplamuurd moeten worden en vervolgens weer worden geschuurd. Alleen zo krijg je een perfect eindresultaat. Voordat het schilderen kan beginnen moet alles worden afgeplakt en afgedekt. Dan kan het schilderen van de woning pas echt beginnen.

Verf moet in de meeste gevallen in meer dan 1 laag worden aangebracht. Zodoende wordt de laklaag sterker en worden druipers voorkomen. Tussen de verflagen moet een x-aantal uur droogtijd zitten. Vaak komt de schilder de volgende dag opnieuw langs om het houtwerk te voorzien van de 2de laklaag. Indien het buitenschilderwerk betreft, dan moet de lak soms opnieuw worden geschuurd en gereinigd voordat de 2de laag kan worden aangebracht. De wind kan namelijk vuil en stof tegen de nog natte verf doen aanwaaien. Al met al gaat er meer werk in het schilderen zitten dan je zou denken.

Doe het zelvers haken vaak halverwege af

De meeste doe het zelvers beginnen aan de klus, en haken of halverwege af, of gaan het afraffelen omdat er meer werk in gaat zitten dan ze hadden verwacht. De vakman weet precies hoeveel werk er in een kozijn, deur, of dakrand gaat zitten en kan door zijn ervaring de klus bovendien sneller klaren.

Hoe vaak een schilder laten komen

Een schilder laat je in de meeste gevallen eens in de vier jaar langskomen. In de loop der tijd raakt het schilderwerk beschadigd, en is er een nieuwe laag nodig om het hout te beschermen tegen de uv straling en de regen. Houtrot laten herstellen is vaak een kostbare zaak.

Wat kost een huis laten schilderen

De kosten van het schilderen van een huis hangt sterk af van de bereikbaarheid, en wat er allemaal geschilderd moet worden. Een grote klus is in verhouding vaak goedkoper dan een kleine klus. De kostprijs van de verf speelt hierin namelijk ook een rol.

Kosten besparen

Je kunt kosten besparen door zelf een aantal zaken te doen, waardoor de schilder sneller aan de slag kan en sneller klaar is. Natuurlijk is het ook van belang in welke staat je schilderwerk is. Heb je het verwaarloosd, dan loopt het werk, en ook de kosten, meer op. Het houtwerk schoonhouden is daarom een pré. Door het schoon te houden ben je er eerder bij wanneer het verfwerk beschadigd is, en zo kun je houtrot voorkomen.

Schilder in Veenendaal

Zoek je een schilder in Veenendaal? Neem dan eens contact op met Bouwbedrijf Rudigro. Ze komen namelijk vrijblijvend langs voor een maatwerk offerte. Zo weet je vooraf precies wat de kosten zijn en waar je rekening mee moet houden. Rudigro heeft al vele woningen in en rond Veenendaal geschilderd, en komt ook bij jou op kort termijn langs!