Schildersvak

S

Plezier hebben in je werk. Dat is natuurlijk altijd belangrijk. Bij heel veel beroepen. Je wilt natuurlijk niet met tegenzin naar je werk gaan. Dan heb je geen fijne dagen. Daar kun je zelfs depressief van worden als je ermee doorgaat. Maar met plezier naar je werk gaan is zeker belangrijk voor de productiviteit van je werk en voor het eindresultaat. Bij beroepen waarbij een afwerking belangrijk is is het eindresultaat zichtbaar. Net als bij schilderen. Om deze reden is het dus belangrijk dat je plezier erin hebt. Zeker bij schilderwerk is de afwerking belangrijk voor het aanzicht. De afwerking is namelijk het enige zichtbare en dit moet zo goed mogelijk zijn.

Wat doet de schilder

In het schildersvak kun je verschillende kanten op. De meeste schilders volgen een beroepsopleiding om de basis te leren. Na de basisopleiding kun je jezelf als schilder richten op een bepaalde tak. Je kunt ervoor kiezen om onderhoudsschilder te worden, industrieschilder, of scheepsschilder.

Onderhoudsschilder

De onderhoudsschilder is over het algemeen bezig met het beschermen van woningen en gebouwen. Dit kan gaan om nieuwbouw, maar natuurlijk ook om onderhoud aan bestaande woningen en gebouwen. Er worden grote projecten aangenomen, maar ook kleine klusjes waarbij bijvoorbeeld alleen een stukje hout vervangen en geschilderd hoeft te worden.

Industrieschilder

Als industrieschilder werk je echt in de industrie. Fabrieken en bijvoorbeeld olierafinaderijen zijn hier voorbeelden van. Je hebt te maken met constructies die geschilderd moeten worden en het risico op ongevallen is een stuk groter. Gelukkig zijn er altijd bedrijfshulpverleners die een BHV cursus en EHBO’ers aanwezig, dit is namelijk verplicht, die snel ingrijpen als het nodig is.

Scheepsschilder

Scheepsschilder is een vak apart. Je hebt te maken met scheepsconstructies die een bepaalde behandeling nodig hebben. Schepen komen natuurlijk altijd in aanraking met water, zeeschepen zelfs met zout water en dit is niet goed voor het metaal. Deze schepen moeten natuurlijk beschermd worden door gebruik te maken van speciale verf. Ook scheepsschilders hebben te maken met een hoger risico. Er zijn altijd hijskranen aan het werk, de scheepsdekken liggen vaak vol met slangen en kabels voor de apparatuur die je nodig hebt voor de voorbehandeling.

Mooi beroep

Schilder is een mooi beroep. Je kunt er verschillende kanten mee op en er zijn ook zeker verschillende doorgroeimogelijkheden. Niet voor niets zijn er veel mensen die voor het schildersvak kiezen. De salarissen liggen vrij goed en ook de pensioenen zijn over het algemeen wel goed geregeld. Het schilders-cao is ook een goed cao om onder te werken.