Tekenen met de 3D pen

T

3dpendesignmilkTekenen kan erg leuk en ontspannend zijn. Van niks, iets op papier zetten kan je enorm veel voldoening geven. Maar wat als je geen papier meer nodig hebt? 3D tekenen in de lucht, dat kan met de 3D pen of printerpen. En ik wil je graag laten zien wat je met een 3D pen kunt maken. En hoe je 3d kan tekenen.

Wat is een 3D pen?

Allereerst wil ik je even introduceren in de wereld van de 3D pen. Een printerpen is een 3D printer maar dan in handformaat. De pen gebruikt plastic vullingen in de vorm van lange plastic draden, ook wel filamenten genoemd.

De ingebouwde motor voert de filamenten door de pen heen waarna het plastic in vloeibare vorm aan de punt uit de 3D pen komt. Dit plastic hard nadat het de pen heeft verlaten snel uit. Zo kan je dus letterlijk tekenen in de lucht.

3D tekenen met de printerpen

De kracht van de 3D pen is dat je niet meer twee dimensionaal bezig bent op papier. Je kunt jouw ontwerp laten opstijgen van een A4tje wat een hele nieuwe manier van tekenen geeft. Echt 3D tekenen dus!

Om dit te bereiken zal je wel wat ervaring moeten opdoen. Maar na wat oefenen kan je de mooiste creaties maken die zo op de schoorsteenmantel kunnen staan.

Oefeningen met een 3D pen

3d-tekenen-eifeltoren

Het resultaat

Om met een 3D pen te leren tekenen kan je het beste wel op papier beginnen. Teken bijvoorbeeld jouw favoriete cartoon of een andere vorm die je prettig vindt om te tekenen.

Op deze manier krijg je het gevoel in de temperatuur afstelling en print snelheden.

De volgende stap is om nog steeds iets in 2D tekenen wat je later kan ombouwen tot een 3D ontwerp. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Eiffeltoren. Door deze sketch 4 keer over te tekenen heb je alle 4 de zijdes van de Eiffeltoren. Gebruik hierna de 3D pen om de verschillende zijdes aan elkaar te plakken en voila: Je hebt je 1ste 3D tekening gemaakt.

Als je nu de smaak te pakken hebt met het tekenen met de 3D pen dan kan je aan de slag om echt driedimensionaal te tekenen.

Laat je ontwerp loskomen van het papier en teken je creaties in de lucht naar ongekende hoogtes.

Met de 3D pen gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Kijk maar eens wat andere kunstenaars al hebben gemaakt in onze 3D pen top 10

We horen graag wat jij van de printerpen vindt. Ben je enthousiast of niet?