Hoe kiest u de beste schilder in uw omgeving

H

Wilt u uw huis snel opfrissen voor relatief weinig tijd en geld? Ongeacht de omvang van het project, het inhuren van een professionele schilder zal u op de langere termijn een hoop tijd en moeite besparen.

Shildersbedrijf Amsterdam vertelt waarmee u moet de rekening houden voordat u een aannemer kiest.

Referenties
De beste manier om een professionele schilder te vinden is door aanbevelingen te vragen aan vrienden, buren en kennissen die goede ervaringen hebben gehad. Overweeg hun aanbevelingen, maar zorg ervoor dat je referenties controleert en gebruik je instincten. Mensen vormen vaak hun mening over een goede schilder gebaseerd op zijn goedkope prijs of omdat het huis er schoon uitzag toen de schilder klaar was. Dat is niet de manier om de kwaliteit van schilderwerk te bepalen.

Kosten
Zorg ervoor dat de aannemer het project goed in beeld brengt. Dat wil zeggen de omvang van het project, materialen die ze gaan gebruiken en een omschrijving van de werkzaamheden. Laat dit vastleggen in een schriftelijke overeenkomst. Als u te maken heeft met een professioneel schildersbedrijf dan mag u een gedetailleerde offerte verwachten.

Vergelijking
Vraag een offerte aan van ten minste drie bedrijven. De offertes moeten ongeveer in dezelfde prijsklasse vallen. Wees op je hoede voor aannemers die te hoog bieden. Het is ook geen goed teken wanneer een aannemer een bod maakt dat veel lager is dan de anderen. Wat te mooi is om waar te zijn is dan vaak ook zo. Het zou kunnen betekenen dat de aannemer momenteel wanhopig op zoek is naar werk. Dit zou kunnen duiden op negatieve recensies van klanten uit het verleden.

Inspectie
In het algemeen zal een professioneel bedrijf een bezoek ter plaatse brengen om de omvang van het project te bekijken. De staat van de te schilderen ondergrond zal bekeken worden en met u in gesprek gaan om uw specifieke wensen te bespreken. Wees specifiek en duidelijk over het project, alle aspecten kunnen invloed hebben op de prijs. Laat de aannemer weten welke oppervlakken geschilderd moeten worden (muren, sierlijsten, kozijnen, plafonds, etc.) en welke kleuren verf u wenst. U wilt een schilder kiezen die bij uw budget en uw stijl past.

Extra’s
Vraag naar de eventuele extra kosten. Het verwijderen van meubels word vaak niet opgenomen in de offerte van de schilder. Als je het zelf niet kan doen, vraag dan of er een extra toeslag word berekend.

Voorbereiding
Goede voorbereiding is de basis voor het hele werk. Als het schilderwerk goed gedaan word zal de verflaag lang blijven zitten. Als er niet goed geschilderd word  zal zelfs de beste en duurste verf gemakkelijk afbladeren.

Vuile muren moeten worden schoongemaakt, vooral in de buurt van de kachel, wastafel of in de keuken. Vet of zeepresten kunnen zorgen voor slechte hechting van de verf. Heeft u beschadiging in lijstwerk, een deuk in de wand, of verrotte kozijn welke gerepareerd moeten worden? Vraag of dit inbegrepen is bij het project van de schilder.

Maak de kamer vrij voor het schilderen begint. Als iets kan worden verplaatst, verplaats het naar andere ruimte waar niet geschilderd wordt. Dit zal het werk van de schilder makkelijker maken. Grote of vaste objecten, zoals kroonluchters of banken, kunnen worden gedekt met afdekfolie of plastic zeilen. Gebruik geen lakens, verf zal weken dwars door hen.

Verf
De meeste aannemers maken gebruik van goede kwaliteit verf. De aard van de gebruikte verf bepaalt hoe goed de resultaten zijn en hoe snel de muren opnieuw geschilderd moeten worden.

Een professionele schilder kan altijd aanbevelen welke materialen het beste zijn voor verschillende oppervlaktes. Wees specifiek over de merken van de verf, zorg ervoor dat de schilder het in de offerte opneemt.

Kleur
Donkere kleuren hebben de neiging om een kamer kleiner te laten lijken, terwijl lichte kleuren de ruimte juist groter maken.

Kleurwaaiers zorgen voor een goede indicatie, maar de enige betrouwbare methode van het kiezen van een kleur is om dit op de muren te testen. Verf een klein deel van de muur en kijk naar de kleur in verschillende soorten licht gedurende de dag, zodat je niet een kleur hebt gekozen die alleen op klaarlichte dag mooi is. Gebruik neutrale kleuren (RAL 9010 gebroken wit) als je van plan bent om uw huis te verkopen.

Kies matte verf als je oneffenheden in de ondergrond wilt verdoezelen. Zijdeglans heeft een warmere uitstraling, is makkelijk schoon te maken, maar oneffenheden zijn meer opvallend. Hoogglans is heel glad, het makkelijkst schoon te maken, en is het mooist op een gladde ondergrond.

Laagdikte
De juiste laagdikte bepaalt de duurzaamheid van een verfsysteem. Voor kale of geschuurde oppervlakten is de regel: een laag (plaatselijk) primer en twee lagen aflakken. Een laag verf is meestal voldoende bij witachtige kleuren op bestaand schilderwerk in goede staat, dit is alleen als er geen verflaag is die loslaat of kaal geschuurd is.  Het aantal lagen hoort ook in de offerte te staan.


Belangrijke vragen

Als je eenmaal een aannemer gekozen hebt, neem dan de tijd om het contract met hem door te lopen en stel  vragen over alle punten waar opheldering over moet komen. Zorg ervoor dat u zeker onderstaande goed in beeld hebt:

–    Wat wordt wel en niet geschilderd?
–    Zijn de details besproken over de voorbereiding?
–    Wat zijn de soorten en kleuren van de verf welke gebruikt  gaat worden?
–    Hoeveel lagen verf worden er aangebracht?
–    Hoe gaat de aannemer de vloer, meubels en andere objecten afdekken?
–    Hoeveel tijd zal het project in beslag nemen?
–    Hoeveel mensen zullen er daadwerkelijk aan het werk zijn?
–    Wat zijn de betalingsvoorwaarden?
–    Geeft de aannemer garantie op zijn werk, zo ja wat houdt dit in?